Menu Navigasi

ANEKA RESEP PUTU ENAK

 

Kuih Putu Piring

Bahan-bahan (untuk sekitar 15 keping)

2 cawan tepung beras
3/4 sudu garam
150ml air panas
1/2 cawan kelapa parut (ambil yg putih shj dan gaul dgn 1/2 sudu teh garam)
1/2 cawan gula melaka,diparut
5-6 helai daun pandan
kain muslin (kain putih jarang berukuran 6-8inci persegi)
Daun pisang digunting 2inci persegi

Sebelum ke cara pembuatan, jom kita tonton video ini.

Cara-membuatnya:

Tepung beras digoreng tanpa minyak 5 minit. Ayak dan biarkan sejuk.

Campurkan garam dgn air panas dan daun pandan.Biar sebentar untuk mendapatakn bau pandan. Renjis2kan pada tepung. Gaulkan supaya dapat hasil seperti serbuk roti. seeloknya air panas

Panaskan pengukus.
Griskan acuan putu dgn sedikit minyak.
Tabur sedikit tepung , kemudian sedikit gula merah. Tambah sedikit tepung lagi diatasnya.

Letakkan kain muslin diatasnya dan telangkupkan acuan pada pengukus (elok guna pengukus khas.) biarkan selama 3-4 minit dan angkat acuan.

Biarkan putu dalam kain muslin selama kira2 seminit lagi sebelum kain dan putu diangkat.

Buka kain muslin dan letakkan sedikit kelapa parut yg telah digaul dgn sedikit garam. Letakkan daun pisang di atasnya dan terbalikkan putu.Sedia untuk dihidang dan disantap. 



RESEPI PUTU BAMBU

Bahan-Bahan:
400 Gram Tepung Beras
300 ml Air
3 Lembar Daun Pandan
1/2 Sendok Garam
125 Gram Gula Melaka yang telah dikisar
125 Gram Kelapa Parut
.
Cara Membuat Putu Bambu:
1. Rebuslah air yang dicampur dengan garam dan daun pandan sampai mendidih, jika sudah angkat dan biarkan sampai hangat
2. Masukan tepung beras ke dalam sebuah bekas, kemudian masukan air pandan tersebut sedikit demi sedikit sambil diadun hingga merata
3. Gunakan penapis kasar kemudian masukkan adunan tepung, dan diayak hingga adunan menjadi halus
4. Masukan adunan ke dalam cetakan bambu yang dibawahnya sudah diberi potongan kecil daun pandan(atau daun pisang) sebagai alas.
5. Lubangi bagian tengah adonan kemudian masukan sisiran gula melaka secukupnya. Jika sudah tutup dengan adunan tepung beras hingga cukup penuh dan ratakan
6. Siapkan pengukus yang terdapat lubang-lubang kecil, kemudian letakan cetakan yang sudah berisi adunan putu dengan posisi berdiri tepat di atas lubang kukusan.
7. Kira-kira setelah sekitar 10 minit dikukus, angkat dan keluarkan kuih putu dari cetakan dan sajikan di atas piring.
8. Taburi kuih putu yang sudah masak tadi dengan parutan kelapa ditambah sedikit gula pasir. 



Bahan asasnya ialah ubi kayu.
- Kuantiti ubi kayu bergantung kepada banyak mana hendak hasilkan putu halba.
- Ubi kayu yang telah dikopek kulit luarnya hendaklah diparut atau dimesin.
- Ubi kayu yang telah diparut itu hendaklah diperah agar kering (lembab yang gebu)
- (untuk mudah, sekarang terdapat debu atau tepung ubi kayu dijual di pasaran)
- Gaul ubi kayu yang diparut dengan halba secukup rasa. Ada juga yang memasukkan sedikit garam.

Untuk memasak
- Tepung ubi kayu dimasuk ke dalam piring kecil (acuan)
- Guna tutup teko basuh tangan pun boleh. Ada yang guna acuan kuih dan gelas. Inilah dikatakan kreativiti.
-.Letakkan sedikit gula melaka (nise) yang telah dipotong kecil. Boleh juga gunakan guna.
- Taburkan sedikit ubi kayu di atas nise supaya tertutup dan tekan sedikit supaya mampat
- Letakkan kain kasa (maslin) di atas piring ubi. Kain lain pun boleh digunakan seperti sapu tangan atau tuala kecil.
- Terbalikkan piring ke atasnya supaya putu tertinggal di atas kain.
- Angkat dan isikan ke dalam pengukus.
(anda boleh lakukan apa peralatan atau cara yang sesuai, asalkan putu yang hendak dimasakkan itu dapat diletakkan ke dalam atau di atas pengukus.
- Putu halba masak apabila semua telah melekit mengikut bentuk - tentu anda kenal yang masak dengan belum.

Putu halba sedap dimakan ketika panas. Ia dicicah dengan kelapa parut. Kalau sudah sejuk, maka kurang sedap dimakan sebab sudah liat sedikit dan aroma bau serta rasanya berkurangan. 



Putu Perak

Bahan-bahan:
4cwn tepung beras
1cwn tepung pulut
1cwn air
1cwn gula kastor
Acuan putu
Kain kasa/ kain cotton dipotong 4segi

Inti:
Kelapa parut muda+ Garam secukup rasa
Cara

Cara-cara:
1. Campurkan tepungpg beras dan tepung pulut.
2. Gaul sehingga rata.
3. Tuang air dan ramas hingga nampk seperti ketulan2.
4. Blend kering hingga halus dan ayak supaya halus.
5. Campurkan gula ke dalam tepung yang diayak tadi.
6. Gaul hingga betul-betul sebati.
7. Panaskan air kukusan hingga mendidih.
8. Ambil acuan putu masuk sedikit dalam acuan.
9. Buat lubang tengah-tengah.
10. Masuk inti dan tutup pulak dgn tepung. Ratakan atas acuan. 11. Ambil kain kasa tutup atas acuan dan telangkupkan pada
periuk kukus.
12. Kukus selama 3 minit atau hingga masak.
13. Siap dihidang untuk seisi keluarga

Kredit : Resepi ‎Cik Puan Nurshima 


Pencet 💗💗 dulu ya bun
• • • • •
Putu Mayang Suji
By. @mrs.viriya
Bahan:
-250 gr tepung beras
-100 gr tepung sagu
-600 ml santan sedang
-1 sdm gula pasir
-1 sdt garam
-2 lbr daun pandan
-Air daun suji secukupnya
.
Cara:
•Masak santan dgn garam , gula dan daun pandan, stlh mendidih kecilkan api, masukan tepung beras, aduk cepat smp mengental dan matang, pindahkan ke baskom dan dinginkan
•Setelah dingin buang daun pandannya, masukan sagu, aduk rata, lalu masukan air suji sedikit2, uleni smp adonan pas utk dicetak
•Cetak adonan diatas daun pisang yg sdh dioles minyak
•Kukus kurleb 10 menit, angkat
•Sajikan dgn kuah kinca gula merah
.
Kuah kinca gula merah:
-200 gr gula merah
-Gula pasir (manis sesuai selera)
-1/2 gelas air
-500 ml santan -Garam
-2 lbr daun pandan
-2 sdt sagu, larutkan dgn sedikit air
.
•Masak gula merah dan gula pasir dgn air, masak smp gula larut lalu saring
•Campur gula dgn santan, tambahkan garam dan daun pandan, masak smp mendidih lalu masukan larutan maizena dan angkat .
.

. 

Pencet 💗💗 dulu ya bun
• • • • •
Putu Mayang Suji
By. @mrs.viriya
Bahan:
-250 gr tepung beras
-100 gr tepung sagu
-600 ml santan sedang
-1 sdm gula pasir
-1 sdt garam
-2 lbr daun pandan
-Air daun suji secukupnya
.
Cara:
•Masak santan dgn garam , gula dan daun pandan, stlh mendidih kecilkan api, masukan tepung beras, aduk cepat smp mengental dan matang, pindahkan ke baskom dan dinginkan
•Setelah dingin buang daun pandannya, masukan sagu, aduk rata, lalu masukan air suji sedikit2, uleni smp adonan pas utk dicetak
•Cetak adonan diatas daun pisang yg sdh dioles minyak
•Kukus kurleb 10 menit, angkat
•Sajikan dgn kuah kinca gula merah
.
Kuah kinca gula merah:
-200 gr gula merah
-Gula pasir (manis sesuai selera)
-1/2 gelas air
-500 ml santan -Garam
-2 lbr daun pandan
-2 sdt sagu, larutkan dgn sedikit air
.
•Masak gula merah dan gula pasir dgn air, masak smp gula larut lalu saring
•Campur gula dgn santan, tambahkan garam dan daun pandan, masak smp mendidih lalu masukan larutan maizena dan angkat .
.
. 

Bagikan ke Facebook

Artikel Terkait

Tidak ada artikel lain dengan kategori serupa.